Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia, Spanje

Ciudad de las Artes y las Ciencias

De grootste trekpleister van Valencia is zonder twijfel Ciudad de las Artes y las Ciencias. De futuristische witte gebouwen, het blauwe water en de bijzondere architectuur maken dit tot een must-visit van de stad. Vergeet je camera niet, want hier wil je heel veel foto’s maken. 

Wandelend tussen de grote gebouwen begrijp je waarom. Het ene gebouw is nog indrukwekkender dan het andere. Het zijn stuk voor stuk architectonische hoogstandjes ontworpen door de beroemde architect Santiago Calatrava. De zes gebouwen bij elkaar vormen samen Ciudad de las Artes y las Ciencias. In het Nederlands ook wel de Stad van Kunst en Wetenschap genoemd. 

De Stad van Kunst en Wetenschap

Niet alleen liefhebbers van architectuur kijken hier hun ogen uit, het is voor iedereen een bijzondere plek om te zien. Van de palmbomen in L’Umbracle tot een kijkje in de grote bioscoop L’Hemisfèric. Je weet niet soms even niet waar je moet kijken. Trek daarom zeker een paar uur uit voor het bezoeken van deze beziens­waardig­heid van Valencia, zodat je alles rustig in je op kunt nemen. 

De Stad van kunst en Wetenschap is zo’n twee kilometer lang en ligt middenin het Turia Park. Een tip: als je in de zomer Valencia bezoekt, ga dan niet op het heetst van de dag naar dit complex. Een groot gedeelte ervan ligt in de zon en het kan er flink warm worden. 

Ciudad de las Artes y las Ciencias bestaat uit zes verschillende gebouwen:

L’Hemisfèric (3D IMAX-bioscoop)

L’Hemisferic van Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia, Spanje

Als eerste gebouw van de zeven opende in 1998 L’Hemisfèric. Dit is een grote 3D IMAX-bioscoop waar vooral Spaanse films gedraaid worden. Spaans niet je ding? Je kunt de films bekijken met een speciale 3D-bril waarmee je de taal kunt veranderen. Als je een bezoekje brengt aan deze bioscoop, is het handig vooraf te kijken welke films er draaien en een kaartje te reserveren. In de bioscoop zijn vooral educatieve documentaires te zien, maar er draaien ook kinderfilms. 

L’Umbracle (stadstuin)

L'Umbracle van Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia, Spanje

L’Umbracle is een grote stadstuin met wilde bloemen en veel palmbomen. Wandel een rondje door deze kleurrijke tuin en vergeet vooral geen foto te maken van jezelf tussen de witte bogen en palmbomen. De stadstuin ligt een stukje boven de andere gebouwen, waardoor je vanaf boven goed uitzicht hebt op de rest van het complex. In de zomer is l’Umbracle niet alleen een stadstuin, maar wordt een gedeelte in de avond omgetoverd tot een club in de open lucht. Op deze speciale locatie kun je tot in de late uurtjes feesten.

Museo de la Ciencias Príncipe Felipe (wetenschapsmuseum)

Wetenschapsmuseum Museo de la Ciencias Príncipe Felipe van Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia, Spanje

Op Ciudad de las Artes y las Ciencias vind je het Museo de la Ciencias Príncipe Felipe, oftewel het wetenschaps­museum van Valencia. Alleen al van buiten de moeite waard om te bekijken: het gebouw moet een walvisskelet voorstellen. In het museum zijn allerlei interactieve tentoon­stellingen over wetenschap. Het motto is: verboden niét aan te raken. Het museum is daardoor leuk voor jong en oud. Goede tip voor als het een dagje minder lekker weer is tijdens je stedentrip naar Valencia.

L’Oceanogràfic (aquarium)

L'Oceanografic van Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia, Spanje

L’Oceanogràfic is het grootste aquarium van Europa met maar liefst zeven verschillende ruimtes om doorheen te lopen. Grootste trekpleister? Een onderwatertunnel waar je jezelf letterlijk tussen het zeeleven waant. In het aquarium leven meer dan 500 soorten waterdieren. Je vindt er onder andere pinguïns, haaien, dolfijnen en tropische vissen. Ook woont de enige familie van Beluga-walvissen in het aquarium. Een middagje naar l’Oceanogràfic in Ciudad de las Artes y las Ciencias is heerlijk uitje voor het hele gezin. 

Palau de Les Arts Reina Sofia (operagebouw)

Palau de Les Arts Reina Sofia van Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia, Spanje

Een ander in het oog springend gebouw in de Stad van Kunst en Wetenschap is de opera Palau de Les Arts Reina Sofia. In het seizoen worden hier voorstellingen gegeven, maar als deze niet draaien is de opera open voor publiek. Je kunt mee met een rondleiding door de vier zalen van de opera. Let vooral op de grote zaal: daar is het plafond helemaal bedekt met honderden blauwe mozaïek tegeltjes.  

L’Agora (tentoonstellingsgebouw)

L’Agora van Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia, Spanje

Het meest mysterieuze gebouw van het complex is L’Agora. Dit gigantische gebouw werd in 2009 als laatste van de Stad van Kunst en Wetenschap afgemaakt. Het is niet toegankelijk voor publiek, maar dient als plek voor bijeenkomsten en tentoonstellingen. Gelukkig kun je het van de buitenkant wél bekijken en fotograferen. 

Puente de L’Assut d’Or (brug)

Puente de L’Assut d’Or brug van Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia, Spanje

Naast de zeven gebouwen in de Stad van Kunst en Wetenschap ontwierp Calatrava ook de brug over het Turia Park die op het complex ligt. Deze brug – genaamd Puente de L’Assut d’Or – is absoluut indrukwekkend en een geliefd object om te fotograferen door het bijzondere lijnenspel. 

Wil je een (of meerdere) van deze gebouwen bezoeken en heb je geen zin om in de rij te staan? Koop dan vooraf je kaartje online bij tiqets.com of tripadvisor.nl

Op het terrein van Ciudad de las Artes y las Ciencias is dus een heleboel te doen en te zien. Naast het bekijken van de architectuur, kun je soms ook met een doorzichtig bootje over het water roeien. Of je laat jezelf opsluiten in een grote plastic bal om zo over het water te rollen. En een foto met de grote VALENCIA-letters kan natuurlijk niet ontbreken. 

Je kunt een bezoekje aan Ciudad de las Artes y las Ciencias perfect combineren met een fietstocht door het Turia Park. De stad van Kunst en Wetenschap ligt namelijk aan het einde van het park en op het complex zijn voldoende plekken om je fiets veilig vast te zetten. Na je bezoekje aan de Stad van Kunst en Wetenschap kun je terugfietsen naar de stad, of doorfietsen en je dag afsluiten op het strand.

Openingstijden

Ciudad de las Artes y las Ciencias is 365 dagen per jaar geopend. Op maandag t/m donderdag van 10:00 – 18:00 uur. En op vrijdag t/m zondag van 10:00 – 19:00 uur. Kijk op hun eigen website voor de actuele openingstijden.

Bereikbaarheid

De dichtstbijzijnde metrohalte is Alameda. Je kunt hier naartoe met metrolijn 5. Vanaf hier is het nog 15 minuten lopen naar Ciudad de las Artes y las Ciencias.

Je kunt ook makkelijk met de hop-on-hop-off bus. Deze bus stopt voor de ingang.

Adres en locatie

Av. del Professor López Piñero, 7, Valencia