Jardín del Turia in Valencia, Spanje

Jardín del Turia

Wanneer je in Valencia bent, is deze hotspot bijna niet te missen: Jardín del Túria. Dit park is maar liefst 9 kilometer lang en slingert dwars door de stad. Van dierentuin Bioparc Valencia naar Ciudad de Las Artes y las Ciencias. In het park kun je een prachtige fietstocht of wandeling maken, maar ook gewoon lekker van het zonnetje genieten. Het is een must-visit als je in Valencia bent. 

Túria Park Valencia

Het park ligt op de plek waar vroeger de Túria rivier door Valencia stroomde. In oktober 1957 overstroomde de rivier heftig. De overstroming bracht veel schade in de stad aan en kostte mensenlevens. Daardoor werd besloten de rivier om te leiden naar de rand van de stad, zodat er bij een eventuele nieuwe overstroming niet opnieuw zoveel schade zou zijn. 

In eerste instantie wilde het stadsbestuur een spoorlijn of autoweg aanleggen op de plek van de oude rivier, maar de inwoners van Valencia kwamen daartegen in opstand. Uiteindelijk besloot het bestuur – onder druk van de Valencianen – om van de drooggelegde rivier een park te maken Dat werd Jardín del Túria. In 1986 werd het park officieel geopend en het is nu een van de meeste geliefde spots van de Valencianen.

Puente de la Mar in Valencia, Spanje

Sporten in het park

In het park is veel te doen en te zien. In Valencia zijn er maar weinig huizen met een tuin, dus het Túria park is voor de meeste Valencianen een soort achtertuin. Ze relaxen in het park, houden er feestjes en genieten van een wandeling. In het Túria Park wordt ook veel gesport. Door het hele park is een hardlooppad aangelegd, waar fanatiek hardgelopen wordt. Ook zijn op verschillende plekken sporttoestellen in het park gemaakt waar je een workout kunt doen.

Daarnaast vind je in het Túria park een aantal sportcomplexen. Er zijn voetbalvelden, een honkbalclub, rugbyvelden, tennisbanen en een atletiekbaan. In het weekend worden er veel wedstrijden gehouden, dus het ideale moment om de teams aan te moedigen. Verder zijn er in het park veel speeltuintjes voor kinderen. Zo is het ook een heerlijke plek om met het gezin van de buitenlucht te genieten. 

Palau de la Música

In Jardín del Túria ligt ook Palau de la Música, een concertzaal waar wekelijks concerten worden gegeven. Het Palau de La Música is een bijzonder gebouw, omringd door palmbomen en een fontein. Neem hier vooral ‘s avonds een kijkje, want dan is het gebouw sfeervol verlicht. 

Ook leuk om te zien: de bruggen die over het Túria Park lopen om de ene kant van de stad met de andere kant te verbinden. Eentje waar je zeker wilt stoppen is Puente de Las Flores. Deze brug is bezaaid met kleurrijke bloemen. Ook Puente Nueve de Octubre en Puente de la Exposición zijn de moeite waard om bij stil te staan. Deze twee bruggen zijn ontworpen door Santiago Calatrava, de architect die ook de futuristische Stad van Kunst en Wetenschap heeft ontworpen.

Fietstocht door Jardín del Túria

Vrouw op een fiets in Jardín del Turia

Een van de leukste manieren om het Túria park te verkennen, is met een fietstocht door het park. Aan beide kanten van het park loopt een aangelegd fietspad dus je kunt er lekker fietsen. Met de wind in je haren fiets je langs palmbomen en sinaasappelbomen en onder de bruggen door. Het park loopt van de dierentuin van Valencia – Bioparc – helemaal naar Ciudad las Artes y las Ciencias

Daarom is een fietstocht door het Túria Park goed te combineren met een bezoekje aan de Stad van Kunst en Wetenschap. Vind je het leuk om met een gids op pad te gaan zodat je onderweg alles leert over de stad en het park? Boek dan een fietstocht door Jardin del Túria

Picknick in het park

In het park zijn weinig plekken voor een hapje en een drankje, daarom is het leuk om je eigen eten mee te nemen voor een picknick in het park. Dit eten verzamel je bijvoorbeeld op de overdekte markt Mercado Central. Ook kun je bij de meeste eettentjes je maaltijd to go meekrijgen: para llevar, in het Spaans. 

Wil je meer leuke parken bezoeken? Neem dan eens een kijkje bij Jardines Del Real. Dit park vind je bijna naast Jardín del Túria en leent zich uitstekend voor een wandeling. Loop zeker langs de indrukwekkende fontein en de oude koninklijke tuinen. Ook leuk, maar heel anders, is het Parque Central. Dit moderne park is aangelegd naast de wijk Ruzafa. Er is een botanische tuin, fonteinen en allerlei verborgen bankjes om rustig van het moois te genieten.

Adres en locatie

y San Pío V, y Paseos de la Ciudadela y de la Alameda, Carrer del Pintor López, Valencia