Mercado Central in Valencia, Spanje

Mercado Central

In het centrum van Valencia vind je een van de beziens­waardig­heden die je echt gezien wilt hebben: Mercado Central. Beter bekend als Mercat Central in het Valenciaans. Deze overdekte markt is een bron van gezelligheid én een lust voor het oog. Daarbij kun je er ook nog eens overheerlijk eten kopen. Wat wil je nog meer?

Mercado Central Valencia

Mercado Central opent ’s ochtends rond een uur of 8 haar deuren. Dan komen de heerlijke geuren van verse producten je al tegemoet. Op de markt vind je allerlei soorten vlees, verse vis, groente en fruit. Daarnaast koop je er specerijen, kruiden, olijven, noten en zijn er bakkerijen met knapperig vers brood en taartjes. In Mercado Central wil je vooral veel van de lokale keuken proeven, dus probeer alles uit. 

In de markt is een klein eettentje gemaakt waar je iets kunt eten. Schuif aan bij de bar en bestel een van de lekkernijen. Er zijn naast etenswaren ook verschillende stalletjes waar je een kopje koffie kunt krijgen of een fruitsapje bestelt.  

Bijzondere architectuur

Voorzijde van Mercado Central in Valencia, Spanje

Maar in deze overdekte markt kom je niet alleen voor het eten. Het gebouw in art-nouveaustijl is prachtig om te zien. Op de plek waar Mercado Central nu staat, werd vroeger een straatmarkt gehouden. Op een gegeven moment was die plek te klein, dus moest er een nieuwe oplossing komen. Architecten Francesco Guardia Vial en Alejandro Soler March maakten het ontwerp voor de huidige Mercado Central. Dat ontwerp werd gekozen uit maar liefst zes inzendingen. De markt is sinds 23 januari 1928 officieel geopend voor publiek en nog altijd de grootste overdekte markt van Europa. 

Van de buitenkant is Mercado Central indrukwekkend door het kenmerkende blauwe en gele keramiek. Ook heeft het gebouw brede trappen naar de hoofdingang, wat de markt meteen iets statigs geeft. Binnen kijk je al helemaal je ogen uit. Loop vooral naar het midden van de markt, waar je een grote koepel met balken gemaakt van ijzer ziet. Deze koepel is ongeveer 30 meter hoog. De markt is gedecoreerd met veel kleurrijk glas in lood en keramiek. 

Dagelijkse boodschappen

Mercado Central is geopend van 8 uur tot ongeveer half 3. Als je een bezoekje aan de markt wilt plannen, kun je dat dus het beste in de ochtend doen. De markt is een toeristische hotspot van Valencia, maar ook veel inwoners van de stad doen er hun verse boodschappen. Het is daardoor ook de ideale plek om het dagelijkse leven in Valencia te beleven. 

Wil je een markt zien waar vrijwel geen toeristen komen? Valencia heeft nóg een overdekte markt: Mercado Ruzafa in de gelijknamige wijk Ruzafa. Dit is een iets minder gedecoreerd gebouw, maar wel een even gezellige en drukke markt. Op deze markt komen minder toeristen, dus voor een kijkje in het authentieke Valencia is deze plek een aanrader

Picknick met verse producten

Binnenzijde van Mercado Central in Valencia, Spanje

Je kunt Mercado Central natuurlijk niet verlaten zonder iets van de heerlijke producten geproefd te hebben. Verzamel op de markt een picknick die je later in het Turia Park kunt opeten. Het park ligt op een kleine tien minuten lopen van de markt, dus dat is de perfecte plek om je picknick in de zon te houden.  

Een bezoekje aan Mercado Central is goed te combineren met andere beziens­waardig­heden van het historisch centrum. Tegenover de overdekte markt ligt zijdebeurs La Lonja de la Seda. Niet veel verderop kun je de Kathedraal van Valencia bezoeken. Ook als je een stadswandeling maakt, is de kans groot dat je langs de Mercado Central wandelt. Ga er dan zeker even naar binnen, daar krijg je geen spijt van!

Openingstijden

Mercado Central is gratis te bezoeken en geopend van maandag t/m zaterdag tussen 08:00 en 14:30 uur. Op zondag en feestdagen is de markthal gesloten.

Bereikbaarheid

De dichtstbijzijnde metrohalte is Angel Guimera. Vanaf hier is het 8 minuten lopen naar Mercado Central.

Adres en locatie

Plaça de la Ciutat de Bruges, Valencia