La Lonja de la Seda in Valencia, Spanje

Zijdebeurs La Lonja de la Seda

In het historische centrum van Valencia ligt zijdebeurs La Lonja de La Seda. Een van de trekpleisters van de oude binnenstad die de grandeur van het Valencia van vroeger nog helemaal uitstraalt. Sinds 1996 staat de zijdebeurs op de UNESCO Werelderfgoedlijst, dus dit hoogtepunt van Valencia wil je zeker niet missen.

La Lonja de La Seda is gebouwd tussen de vijftiende en de zestiende eeuw. Deze eeuw staat bekend als de ‘gouden eeuw’ van Valencia, omdat het in die tijd erg goed ging met de handel in de stad. Vooral de handel is zijde was in die periode op haar hoogtepunt. In de zijdebeurs waan je je dan ook helemaal terug in vroegere tijden. 

La Lonja de La Seda

Hal van de zuilen in La Lonja de La Seda, Valencia, Spanje

De zijdebeurs is grotendeels gebouwd in gotische stijl. De zaal waarin de handel werd gedreven wordt Sala de Contratación genoemd – in het Nederlands beter bekend als de Hal van Zuilen. Deze grote hal is ontworpen door architect Pere Compte. De andere delen van de zijdebeurs werden later bijgebouwd. Zo kwamen in het zeeconsulaat de zeelieden bij elkaar en de toren werd lang als gevangenis gebruikt. Er werden onder andere mensen in opgesloten die niet betaalden. Door hun latere bouw zie je in de toren en het zeeconsultaat naast de gotische stijl ook invloeden uit de renaissance terug.

De hoofdingang van de zijdebeurs ligt aan het Plaza del Mercado, tegenover de overdekte markt Mercado Central. Deze ingang wordt nu niet meer gebruikt, maar is zeker de moeite waard om te bekijken. Vanaf de trappen van de Mercado Central heb je goed uitzicht op deze hoofdingang. Je ziet er bijvoorbeeld hoog in de lucht een aantal waterspuwers, net als afbeeldingen van bloemen en mensen. Ook aan de achterkant van La Lonja de La Seda vind je zo’n indrukwekkende deur. 

Patio de Los Naranjos

Sinaasappelbomen in Patio de Los Naranjos in Zijdebeurs La Lonja de La Seda, Valencia, Spanje

Tegenwoordig kun je de zijdebeurs bezoeken via een ingang aan de achterkant van het gebouw. Vergis je dus niet als je voor de dichte hoofdingang staat! Vanuit deze zij-ingang kom je op een binnenplaats met sinaasappelbomen: Patio de Los Naranjos. Vanuit daar wandel je door naar de imposante Hal van Zuilen. Dé plek waar de handel in zijde plaatsvond. Deze zaal heeft zwarte marmeren vloeren en rijk gedecoreerde zuilen met grote bogen op het plafond. Wandel rustig rond voordat je doorloopt naar het markttribunaal en het zeeconsulaat: twee andere ruimtes waar de handelaren samenkwamen. 

Een bezoekje aan La Lonja de la Seda mag niet ontbreken tijdens je stedentrip naar Valencia. Je combineert deze beziens­waardig­heid bijvoorbeeld met een bezoekje aan de Mercado Central en de Kathedraal van Valencia. Ook de Iglesia de San Nicolàs de Bari y San Pedro Mártir is niet ver. Zo kun je veel van Valencia’s hoogtepunten zien als je een wandeling door de binnenstad maakt.

Openingstijden

Wil je de zijdebeurs gratis bezoeken? Op zondag is er gratis toegang. Let op: de zijdebeurs is dan open tot 14:00. Op andere dagen kun je tot 19:00 de zijdebeurs bewonderen. Soms is La Lonja de Seda op maandag dicht.  

Adres en locatie

Carrer de la Llotja, 2, Valencia